Page 11 - Ryby 2018
P. 11

SMAŻONE FILETY ŚLEDZIOWE                                                  Kamil Lepa


            W MARYNACIE OCTOWEJ


                                                                  SKŁADNIKI:

            Ten przepis to absolutna klasyka. Świeże śledzie bałtyckie usmażone na  •  1 kg filetów ze śledzia
            chrupko i zalane potem słodko – kwaśną marynatą.  To danie polubią  •  mąka
            nawet osoby, które za śledziami nie przepadają. W domowej wersji  •  sól, pieprz, słodka papryka
            każdy ma jakiś tajemny składnik, który dodaje, alby podbić smak dania.
                                                                  •  olej do smażenia


                                                                  MARYNATA:
                                                                  •  1 szklanka octu
                                                                  •  3–4 cebule
                                                                  •  4 szklanki wody
                                                                  •  3 łyżki cukru
                                                                  •  2 łyżki soli
                                                                  •  1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
                                                                  •  2 liście laurowe
                                                                  •  po 5 ziarenek czerwonego pieprzu i ziela angielskiego


                                                                  PRZYGOTOWANIE:
                                                                  Śledzie przypraw solą, pieprzem i słodką papryką.
                                                                  Obtocz w mące i usmażyć na oleju na zloty kolor.
                                                                  Ostudź. Cebule pokrój w plastry dodaj ocet, wodę, liście
                                                                  laurowe, pieprz cytrynowy oraz czerwony i ziele angielskie.
                                                                  Zalewę gotuj 5minut od chwili warzenia.
                                                                  Następnie ostudź zalewę. Śledzie ułóż w słoiku
                                                                  lub głębokiej misce i zalej całkowicie zimną zalewą.
                                                                  Odstaw w chłodne miejsce na 12 godz.

                                                                                             Smacznego…

      19
   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16