Page 10 - Ryby 2018
P. 10

SAŁATKA Z WĘDZONYM WĘGORZEM


                R Reessttaauurraaccjjaa  GGrriillll  HHoouussee  „„WWiicchhłłaacczz”” – Szef kuchni Maciej Jeleń



                Sałatka z wędzonym węgorzem, tuńczykiem, piklami
                z octu malinowego, z domowym majonezem i nasturcją.   SKŁADNIKI:
                                                                    •  wędzony węgorz
                Szef Kuchni Restauracji Grill House „Wichłacz” Maciej Jeleń rodowity
                ustronianin.                                        •  tuńczyk
                Ta oryginalna i wyrafinowana w smaku sałatka dzięki nieoczywistym  •  rzodkiew
                dodatkom jest zaskakująca. Eksploduje i zachwyca smakiem. Idealna
                na wykwintny podwieczorek lub jako przystawka. Tuńczyk i trufla  •  czerwona cebula
                pokazują że nasze, rodzime i regionalne produkty można łączyć   •  ogórek
                z produktami z różnych zakątków świata.
                                                                    •  ocet malinowy
                                                                    •  jajko
                                                                    •  musztarda
                                                                    •  olej rydzowy
                                                                    •  czarna trufla
                                                                    •  nasturcja, jarmuż





                                                                     PRZYGOTOWANIE:

                                                                     Przygotuj majonez. Żółtka i musztardę zmieszaj ze sobą.
                                                                     Powoli, małym strumieniem dolewaj olej rydzowy ubijając
                                                                     majonez trzepaczką. Dopraw do smaku morską solą i truflą.
                                                                     Węgorza i tuńczyka pokrój na kawałki. Tuńczyka usmaż
                                                                     krótko na oleju rydzowym. Warzywa pokrój i zamarynuj
                                                                     w occie malinowym. Na talerz wyłóż wędzonego węgorza,
                                                                     tuńczyka, pokrojone warzywa. Udekoruj przygotowanym
                                                                     wcześniej majonezem, opcjonalnie smażonym jarmużem
                                                                     i świeżą nasturcją.
                                                                                           Smacznego…

      17
   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15