Page 13 - Ryby 2018
P. 13

TATAR Z MARYNOWANEGO ŚLEDZIA

             Jan Sokolnicki






             SKŁADNIKI:                                           Ten  tatar jest delikatny i wyjątkowy. Smak świeżego, marynowanego
                                                                  śledzia bardzo przyjemny. Idealnie nadaje się jako przystawka
             •  2 śledzie na 1 osobę
                                                                  na spotkania z przyjaciółmi.
             •  1 średnia czerwona cebulka na porcję
             •  1 mały burak
             •  1 ogórek kiszony
             •  1 ogóreczek konserwowy
             •  0,5 łyżeczki cukru                                PRZYGOTOWANIE:
             •  sos sojowy                                        Buraki zagotować lub zapiec, zetrzeć na tarce i przyprawić
             •  sól, pieprz czarny i czerwony                     do smaku. Śledzie wyczyścić, wyjąć z nich dokładnie ości
                                                                  i ściągnąć skórę. Z podanych składników zagotować zalewę
                                                                  wyłączyć ją, zaraz po zagotowaniu i ostudzić. Śledzie zalać
             ZALEWA NA 4 PORCJE:                                  zimną zalewą. Wstawić do lodówki na 8 godz.
             •  0,5 szklanki octu 10%
             •  2 szklanki wody                                   Śledzie wyjąć z lodówki i delikatnie przemieszać, tak aby
                                                                  zalewa dotarła do każdej części śledzia. Wstawić na kolejne
             •  ¾ szklanki cukru
                                                                  12 godz. do lodówki.
             •  2 łyżki soli
             •  4 ziela angielskie                                Po tym czasie śledzie wyjąć i osączyć z zalewy. Śledzia
             •  2 liście laurowe                                  posiekać w kostkę, przyprawić. Pokroić w kosteczkę cebulę
                                                                  i ogórka kiszonego. Połączyć ze śledziem.
             •  1 łyżeczka pieprzu
                                                                  Wstawić na godzinę do lodówki, żeby smaki się przegryzły.
                                                                  Wykładać porcje, obsypać burakami, udekorować ogórkami
                                                                  i krążkami cebuli szalotki.

                                                                                           Smacznego…





      23
   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17   18