Page 16 - Ryby 2018
P. 16

ZUPA SZPARAGOWA Z KREWETKAMI


            Z Ziieelloonnyy  ZZaakkąątteekk,, Jacek Sroka



             To lekka zupa na bulionie z ryb bałtyckich. Pyszna, o wyraźnym smaku
             szparagów z dodatkiem maślanych krewetek.  Zupa robiona jest
             kiedy w sprzedaży dostępne są szparagi. Udekorowana ich główkami
             i krewetkami bardzo ładnie się prezentuje. Znakomicie smakuje
             z grzankami lub świeżą bagietką.







            SKŁADNIKI:
            •  2 pęczki zielonych szparagów                       PRZYGOTOWANIE:
            •  1 opakowanie gotowanych krewetek                   Cebule i czosnek obrać, poszatkować, wrzucić do garnka
            •  2 litry bulionu rybnego                            i przesmażyć na łyżce oleju, aż się zrumienią. Dolać bulion
            •  2 młode kalarepki, 1 cebula                        rybny, dodać korzeń pietruszki i gotować na małym ogniu.
                                                                  Szparagi umyć, pokroić, główki odłożyć, a resztę wrzucić
            •  1 mały korzeń pietruszki
                                                                  go garnka. Gotować na małym ogniu.
            •  2 łyżki octu jabłkowego
                                                                  Krewetki zamarynować w occie, oliwie i posiekanych
            •  1 szalotka, 1 łyżka oliwy                          szalotkach. Przyprawić solą i pieprzem.
            •  2 łyżki masła
            •  1 łyżka oleju                                      Wrzucić do zupy obranego i pokrojonego ziemniaka,
                                                                  obrane i pokrojone kalarepki i drobno posiekane zioła.
            •  1 ząbek czosnku
                                                                  Gdy warzywa zmiękną, wyłączyć zupę i zmiksować na gładko.
            •  pęczek szczypiorku                                 Zostawić pod przykryciem.
            •  sól i pieprz do smaku
            •  świeże zioła: pietruszka, tymianek,                Na maśle przesmażyć główki szparagów i krewetki.
                                                                  Spróbować zupy. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
              koperek do doprawienia zupy
                                                                  Posiekać szczypiorek. Udekorować główkami szparagów,
                                                                  szczypiorkiem i krewetkami.

                                                                                          Smacznego…

      29
   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20   21