Page 8 - Ryby 2018
P. 8

PSTRĄG MARYNOWANY PO USTROŃSKU


            Jerzy Kołakowski




             To bardzo elegancka i smaczna przystawka, którą łatwo można   SKŁADNIKI:
             przygotować samodzielnie. Pstrąg w niczym nie ustępuje tu łososiowi,
             którego przygotowuje się w podobny sposób.          •  1 kg pstrąga tęczowego
                                                                 •  0,5 szklanki soli
                                                                 •  0,5 szklanki cukru
                                                                 •  50 mil białej wódki
                                                                 •  2 duże cytryny
                                                                 •  cebula biała i ogórki
                                                                 •  pęczek koperku




                                                                 PRZYGOTOWANIE:
                                                                 Pstrąga oczyścić, zrób dwa filety,  wyjmij dokładnie ości.
                                                                 Sól zmieszaj z cukrem. Posól i wstaw do lodówki na godzinę.

                                                                 Wyjmij z lodówki.
                                                                 Pokrój w kostkę: część w drobną a część w grubszą.
                                                                 W kosteczkę pokrój także cebulę białą i ogórki.
                                                                 Cebulę szalotkę pokrój natomiast w krążki. Pokrojonego
                                                                 tatara przypraw do smaku i dodaj połowę cebuli i ogórków.

                                                                 Wstawić na godzinę do lodówki, żeby smaki się przegryzły.
                                                                 Podawaj ładnie wyłożonego na talerz. Ozdób go resztką
                                                                 cebuli i ogórka oraz szalotką i papryczką.
                                                                 Podawaj z dobrym pieczywem.


                                                                                           Smacznego…


      13
   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13