Page 14 - Ryby 2018
P. 14

ŚLEDŹ Z RODZYNKAMI I MIODEM

            Arletta Karabelska






            SKŁADNIKI:
            •  1kg śledzia (matias)                               PRZYGOTOWANIE:
                                                                  Śledzie wymocz przez 24 godz. w wodzie. Z podanych
            NA ZALEWĘ:                                            składników zrób zalewę. Kiedy zalewa całkowicie wystygnie
            •  4 l wody                                           zalej nią śledzie i pozostaw w niej na min. 2 godz.
            •  0,5 l octu
                                                                  Wyjmij śledzie z zalewy. Osusz i pokrój w dzwonki.
            •  2 cebule pokrojone w piórka
                                                                  Przygotuj sos. Na oleju uduś cebulę pokrojoną w piórka.
            •  liść laurowy, ziele angielskie                     Dodaj miód, sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy,
            •  9 łyżek cukru                                      i koncentrat pomidorowy. Na koniec dodaj sparzone
            •  4 łyżki soli                                       we wrzątku rodzynki. Wystudzony sos połącz ze śledziami.
                                                                  Wstaw na godzinę do lodówki, żeby smaki się połączyły.
            NA SOS:                                               Podawaj na półmisku elegancko ozdobione.

            •  4 duże cebule
            •  2 łyżki koncentratu                                                          Smacznego…
            •  2 łyżki miodu
            •  20 dkg rodzynek
            •  sól, pieprz do smaku
            •  ziele angielskie, liść laurowy do smaku














      25
   9   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19