Page 3 - Ryby 2018
P. 3

RYBY BAŁTYCKIE

                                                                                                                                      Niskie zasolenie wód Bałtyku sprawia, że ze względu na małą mine-  zwykle pieczonego w całości lub smażonego.Sola osiąga długość około
                                                                                                                                      ralizację występuje w nim niewiele gatunków ryb.Te,które u nas żyją  35 cm,ma mięso białe,chude,jędrne,które łatwo oddziela się od ości.
                                                                                                                                      są zazwyczaj mniejsze niż ich kuzyni z Morza Północnego czy Morza  Jest bardzo delikatna i uważana z jedną z najwykwintniejszych ryb.
                                                                                                                                      Śródziemnego.Jednak duże różnice w stopniu zasolenia wód od 1 % do  Troć wędrowna mierzy średnio 70 cm,ma mięso koloru różowego,które
                                                                                                                                      30% pozwalają na występowanie w nich ryb słodkowodnych i morskich.  jest bardzo delikatne.Zawiera dużo tłuszczu,ma mało ości.Pod wzglę-
                                                                                                                                      Największe znaczenie dla rybołówstwa i przetwórstwa mają: śledź,  dem smaku nie ustępuje łososiowi. Jedzona jest na surowo, wędzona,
                                                                                                                                      dorsz i szprot.W gastronomi chętnie sięgamy po płastugi: stornię lub  pieczona i smażona.
                                                                                                                                      gładzicę popularnie zwane flądrą oraz skarpa czyli turbota.  Ryby morskie zawierają witaminy z grupy B,A i D, fosfor oraz kwasy
                                                                                                                                      Bardzo cenione są także ryby wędrowne występujące w wodach Bałtyku  Omega 3.Cenione są ze względu na walory smakowe i prozdrowotne.
                                                                                                                                      i w naszych rzekach: łosoś, troć, węgorz. Lokalnie poławia się także:  Najświeższe z nich trafiają z kutrów wprost do smażalni i restauracji
                                                                                                                                      belonę, solę zwyczajną, motelę – rybę z rodziny dorszowatych, ostro-  Ustronia Morskiego.W Ustroniu Morskim istnieje przystań rybacka
                                                                                                                                      płetwca,sieję,sielawę,leszcza morskiego,sandacza,płoć,okonia i stynkę.  skąd łodzie wczesnym rankiem wypływają na połów. Niestety zawód
                                                                                                                                      Ryby bałtyckie różnią się między sobą nie tylko wyglądem, ale także  rybaka jest zanikający. Warto więc jeśli będzie ku temu okazja,
                                                                                                                                      zapachem i smakiem.                                zobaczyć wyjście w morze lub powrót do portu kutrów rybackich
                                                                                                                                      Śledź bałtycki osiąga długość od 18 do 24 cm.Jego mięso jest miękkie  pełnych świeżych i pysznych ryb bałtyckich.Warto też wypróbować
                                                                                                                                      i tłuste.Ma wyrazisty smak oraz zapach.Jest dość ościste.Turbot mierzy  przepisów, które przygotowali nasi eksperci.
                                                                                                                                      zwykle około 50 cm,ma białe,jędrne i soczyste mięso.Serwuje się go






            Z wielką radością oddajemy w Państwa ręce drugą publikację „Smaki  Turyści widzą to i chętnie do nas wracają. Doceniają troskę, serdeczność,
            rybne” Ustronia Morskiego. Niesłabnąca popularność programów kuli-  dbałość o każdy szczegół.Jako wójt Gminy Ustronie Morskie z przyjemno-
            narnych sprawiła, że coraz częściej wybieramy miejsca, które cieszą nas  ścią słucham pochwał dotyczących różnych miejsc,które poprzez wyjątkowy
            niepowtarzalnym,a za razem doskonałym smakiem.Ustronie Morskie jako  smak stały się naszą wizytówką.Wiem, że Goście wracają do nas co rok
            gmina turystyczna od dawna dostrzega zależność między zadowolonymi  i odwiedzają te same lokalizacje. Chcą bowiem odświeżyć swoją pamięć
            turystami a pysznym jedzeniem.Wyróżniająca się wyjątkowym połączeniem  o smaki, których nie mają na co dzień u siebie. Potrawy rybne stały się
            tradycji kulinarnych przywiezionych z wielu regionów, ustrońska kuchnia  naszą wizytówką.Turyści cenią sobie smak ryb bałtyckich, często są one
            ukształtowała swoją oryginalność i cieszy się coraz większym uznaniem.  łowione i przyrządzanie niemal od razu, prosto z kutra.Ale to nie jest na
            Dlatego miło nam,że możemy Państwu zaprezentować smaki potraw rybnych  pewno jedyny sekret dobrego smaku kulinarnych hitów.
            z naszej gminy.Receptury potraw z długą historią i te najnowsze,które two-  W publikacji znajdziecie Państwo namiastkę różnorodności kulinarnych,
            rzą nasi mieszkańcy oraz szefowie licznych profesjonalnych kuchni,które  którą tworzą nasi mieszkańcy. Zdaję sobie sprawę, że jest to tylko mała
            działają na terenie naszej gminy są już dziś rozpoznawalne jako tutejsze.  cząstka wspaniałych dań,których można u nas skosztować.Mam nadzieję,
            To co nas wyróżnia to dbałość o to,aby to co podajemy naszym gościom było:  że jest jednak na tyle reprezentatywna,aby wyrobić sobie zdanie na temat
            świeże,lokalne i pyszne.Bez względu na to,czy są to potrawy kuchni domo-  tego jaka jest nasza kultura kulinarna. Próbujcie, delektujcie, cieszcie się
            wej,dania rybne ze smażalni czy restauracji,gospodarze tych miejsc wiedzą,  smakiem, wypróbujcie przepisy, które udało nam się zgromadzić.
            jak oczarować smakiem i sprowokować do kolejnej wizyty i spróbowania  Serdecznie dziękuję mieszkańcom i szefom kuchni za poświęcony czas
            kolejnego dania.                                    i udzielone przepisy oraz zapraszam do lektury.

      3
                                                                                             Wójt Gminy
                                                                                           Jerzy Kołakowski
   1   2   3   4   5   6   7   8