Page 20 - Ryby 2018
P. 20

CHŁODNIK Z BOTWINY Maciej Jeleń








            Chłodnik z botwiny z gotowanym w maśle lawendowym ziemniakiem,   SKŁADNIKI:
            z węgorzem i marynowanym żółtkiem.
                                                                  •  botwina
            Szef kuchni Maciej Jeleń sporządzając dania do publikacji kierował   •  jajko
            się sezonowością i regionalnymi produktami. Mamy tu botwinę,   •  jogurt naturalny
            młode warzywa, wędzonego węgorza i ocet z malin własnej produkcji.
            Kremowy chłodnik przypominający kolorem lody malinowe z pysznym  •  kwaśna śmietana
            żółtkiem o zaskakującej strukturze spawają, że na pozór zwykłe danie  •  ocet
            staje się daniem wyjątkowym.
                                                                  •  ziemniak
                                                                  •  masło klarowane
                                                                  •  lawenda
                                                                  •  wędzony węgorz


                                                                  PRZYGOTOWANIE:

                                                                  Botwinkę kroimy, doprawiamy solą i cukrem.
                                                                  Dodajemy ocet i jogurt naturalny, miksujemy.
                                                                  Dodajemy kwaśną śmietanę.
                                                                  Ziemniaka gotujemy w klarowanym maśle z lawendą.
                                                                  Cukier i sól (w większej ilości) mieszamy ze sobą,
                                                                  zasypujemy żółtko. Najlepiej zrobić to dzień wcześniej.

                                                                  Do głębokiego talerza nalewamy chłodnik, układamy
                                                                  pokrojonego w plastry ziemniaka, układamy na to węgorza
                                                                  i oczyszczone z soli i cukru żółtko.
                                                                  Dekorujemy piklowaną czerwoną cebulą, nasturcją
                                                                  i kwiatami z przydomowego ogródka.

                                                                                          Smacznego…

      37
   15   16   17   18   19   20   21   22   23   24   25