Page 22 - Ryby 2018
P. 22

DORSZ Z KARMELIZOWANA DYNIĄ


             R Reessttaauurraaccjjaa  OOkkttooppuuss – Szef kuchni Andrzej Hynda





            SKŁADNIKI NA WYWAR:
            •  200 g fileta z dorsza
            •  białe wino
            •  pieczony czerwony burak
            •  ocet balsamiczny                                     PRZYGOTOWANIE:
            •  100 g świeżej dyni                                   Pieczonego czerwonego buraka pokrój w cieniutkie plasterki
            •  pieczony ziemniak                                    i połącz z ciemnym octem balsamicznym.
            •  olej aromatyzowany bazylią                           Dopraw solą i pieprzem do smaku.
            •  liście nasturcji                                     Dynie obierz i pokrój w drobna kostkę. Na patelnię wsyp
            •  masło, masło klarowane                               cukier. Karmelizuj dynie, aż stanie się lśniąca, podlej ją białym
                                                                    winem i odparuj nadmiar płynu. Ziemniaka przypraw, polej
                                                                    olejem smakowym i upiecz w piecu.


                                                                    Na maśle klarowanym usmaż fileta z dorsza oprószonego
                                                                    sola i pieprzem. Potrawę połącz. Udekoruj nasturcją.
                                                                    Na wierzch gorącego dorsza wyłóż wiórki zimnego masła.



                                                                                          Smacznego…














      41
   17   18   19   20   21   22   23   24   25   26   27