Page 24 - Ryby 2018
P. 24

GOŁĄBKI Z DORSZEM W MODREJ KAPUŚCIE


             Kacper Axel Miśtak



             To połączenie kapusty z rybą może wydawać się zaskakujące.
             Okazuje się na szczęście, że to bardzo dobre zestawienie.








            SKŁADNIKI:
            •  1 kapusta czerwona
            •  0,5 kg filetów ze świeżego dorsza
            •  180 g kaszy gryczanej
                                                                  PRZYGOTOWANIE:
            •  6 białych cebul
                                                                  Liście kapusty sparz w osolonej, wrzącej wodzie
            •  2 l bulionu warzywnego lub rybnego
                                                                  z dodatkiem octu, by zachować jej czerwony kolor.
            •  sok z jednej cytryny lub limonki                   Podlej bulionem i ugotuj. Odstaw do ostygnięcia.
            •  2 łyżki octu
                                                                  Cebule pokrój w drobną kostkę, przesmaż z tymiankiem.
            •  sól, pieprz, pieprz czerwony
                                                                  Dodaj kaszę gryczaną i lekko podpraż. Podlej bulionem
            •  gałka muszkatołowa                                 i ugotuj. Odstaw do ostygnięcia.
            •  tymianek                                           Zmiel dorsza. Dodaj do kaszy. Dopraw cytryną, solą,
                                                                  czarnym pieprzem, szczyptą gałki muszkatołowej
            •  18% śmietanka
                                                                  i czerwonym pieprzem. Dokładnie wymieszaj
                                                                  do uzyskania jednolitej masy.

                                                                  Gotową masę układaj na kapuście i zwijaj jak gołąbki.
                                                                  Ułóż na dnie dużej patelni i obsmaż. Zalej resztą bulionu.
                                                                  Gotuj przez 25 min. Na drugiej patelni usmaż 3 cebulki
                                                                  pokrojone w kostkę, dodaj posiekany tymianek, śmietankę
                                                                  18% i lekko zredukuj płyn. Zalej nim gołąbki.
                                                                  Duś razem jeszcze około 10 min. by sos je otulił.


                                                                                             Smacznego…
      45
   19   20   21   22   23   24   25   26   27   28   29